| 
        
 | 
    
      
        
          | Strona główna » Firma »  Kompostowanie  
           
 
 
Odkryj zalety kompostowania
 Kompostowanie to prosty, tani i szybki sposób na uzyskanie  własnego nawozu i pozbycie się uciążliwych bioodpadów.
 Jest to sposób prosty, przyjazny dla środowiska i uczący szacunku dla natury (co z ziemi powstało – niech do ziemi wraca). 
Czyste środowisko zaczyna się w moim domu.
  
Zielone odpady
 Efektem naszej  codziennej działalności są między innymi odpady, w tym biodegradowalne odpady zielone takie jak trawa, liście, gałęzie, itp oraz kuchenne tj. resztki pożywienia. 
  
Składają się one z materii organicznej,  która  powstała  w  wyniku  pobierania  przez  organizmy  żywe  substancji odżywczo - budulcowych znajdujących się w glebie. Proces pobierania z gleby tych składników narusza delikatną równowagę, panującą w tym elemencie środowiska. Przywrócenie równowagi polega na oddaniu glebie wcześniej pobranych składników. Najbardziej właściwym sposobem tego „oddawania” jest kompostowanie odpadków organicznych, aby substancje wcześniej pobrane wróciły do gleby w sposób zbliżony do naturalnych procesów przyrodniczych. 
  
Szkodliwe dla środowiska jest spalanie chwastów,  resztek roślin i innych materiałów organicznych. Dymy z tego spalania zawierają nawet dioksyny, jedne z najsilniejszych trucizn.  
  
Kto ma to szczęście mieszkać „blisko” naturalnego środowiska, powinien posiadać przydomowy kompostownik. Rodzi to także konieczność odkładania w domu  do osobnego pojemnika  odpadków organicznych, które stanowią ponad 35 % domowych śmieci.  
  
 
Miejsce kompostowania
 Kompostowanie najlepiej prowadzić w miejscach osłoniętych od wiatru i zacienionych  w  pryzmach  lub  w  ażurowych  kompostownikach.   
 
  
Jak  prawidłowo  zbudować  pryzmę?
 Na glebie układamy 20-cm warstwę połamanych gałęzi – zapewni to dobre przewietrzanie pryzmy od spodu. Następnie nasypujemy warstwę materiału, którego zadaniem będzie pochłanianie wody z cenną zawartością substancji mineralnych wymywanych z górnych warstw pryzmy kompostowej.  Może to być torf, słoma lub już rozłożony kompost. Później układamy kolejne nagromadzone  stopniowo warstwy odpadów organicznych z domu i ogrodu. Warstwy  te  można  przekładać  niewielką  ilością   ziemi  ogrodowej  lub  torfu.
  
 
Jak  zbudować  kompostownik? 
 Dla zapewnienia dobrego dostępu powietrza do pryzmy, najlepiej jest wykonać trzy ściany kompostownika z drewnianych żerdzi. Po wkopaniu do ziemi czterech pionowych narożników, żerdzie stopniowo układamy wraz ze wzrostem wysokości pryzmy. Jeden bok bez żerdzi umożliwia nam swobodny dostęp do pryzmy kompostowej. Można też zastosować gotowy kompostownik wykonany z tworzyw sztucznych, termokompostownik lub kompostownik obrotowy.
 
 
  
Proces rozkładu
 
 
Rozkład może trwać od ok 8 tygodni do 2 lat.  Na wydajność i jakość procesu kompostowania wpływ mają: stopień rozdrobnienia materiału, temperatura, wilgotność, dostęp tlenu oraz obecność mikroorganizmów. 
 
  
Rozdrobnienie materiału
 Czym dokładniejsze rozdrobnienie tym szybszy proces rozkładu. Szczególnie przy gałęziach duże pole do popisu mają rozdrabniacze jako przyspieszacze i pomocnicy natury.
 
  
 
  
Co  można kompostować ?
 Wszystkie materiały organiczne: odpady kuchenne, pozostałości po warzywach i owocach, inne resztki  żywności (także skorupki jaj), pozostałości po parzeniu kawy i herbaty (zużyte filtry do kawy, torebki po herbacie), świeże i suche liście (poza liśćmi orzecha włoskiego), skoszoną świeżą trawę i siano, słomę, chwasty, resztki roślin posprzątane z grządek, obornik, drobne gałązki. W niedużej ilości można dodać do kompostu trociny i popiół drzewny. Najlepiej aby kolejne warstwy pryzmy były mieszankami powyższych składników. Nie powinno się układać zbyt grubej warstwy świeżo ściętej trawy i innych zbitych materiałów ponieważ utrudnia to dostęp powietrza  do  pryzmy. 
 
  
Nawożenie i kompostowanie 
 
 Dzięki drobnoustrojom glebowym tworzy się żyzna, wartościowa gleba.
Ten zadziwiający proces trwa w przyrodzie przez cały czas. Własnymi odpadami żywi się np. każdy las. Liście, suche gałęzie i wszystko, co spada na ziemię, zostaje zjedzone, a następnie przekształcone w próchnicę przez zastępy robaków, stonóg, bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów. Próchnica stanowi niezwykle cenne źródło składników pokarmowych dla roślin. Ingerencja w ten proces, np. przez zebranie z ziemi igliwia, liści czy suchych gałęzi, powoduje zakłócenia w funkcjonowaniu całego systemu.
 Opadające jesienią liście i resztki roślinne - zamiast powoli rozkładać się na ziemi - są starannie zbierane do pojemników i wywożone. Taki sam los spotyka skoszoną trawę oraz inne ogrodowe odpady organiczne, z których mógłby powstać wartościowy kompost. Po oczyszczeniu ogrodu z "brudów" kupujemy drogie nawozy sztuczne i torf. Praktyki takie to nic innego, jak gwałt zadawany naturze i -nie da się ukryć - także własnej kieszeni. Dlatego powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby w naszym ogrodzie nic się nie marnowało. 
 
 
  
Jak tworzy się gleba ?
  Należy dbać o to, by wszystkie składniki były zawsze dobrze wymieszane. Może się zdarzyć, że z braku powietrza zgromadzone resztki zaczną gnić (np. gdy na stosie ułożymy grubą warstwę ściętej trawy). Może to mieć nieprzyjemne skutki uboczne. Aby drobnoustroje glebowe mogły właściwie wykonywać swoją "pracę", obok "pożywienia" w postaci resztek roślinnych muszą mieć zapewnioną także wystarczającą ilość tlenu. Poza tym produkowane przez nie gazy powinny mieć możliwość ujścia na zewnątrz.
Aby kompost ogrodowy był dobrej jakości, należy stale przerzucać gromadzoną materię organiczną. Poprawia to wymianę gazów, a także pozwala na równomierne rozłożenie składników, co ma wpływ na jakość całego kompostu.
Przerzucanie stosu, np. grabiami, nie jest szkodliwe dla żyjących tam mikroorganizmów, ponieważ potrafią one bardzo szybko przystosować się do nowych warunków. Zadziwiające, jak te niewielkie żyjątka, grzyby bakterie itp. potrafią ze sobą współpracować. Z naszego "ludzkiego" punktu widzenia stos kompostowy jawi się raczej jako kombinat śmierci niż jako sympatyczna wspólnota. Panuje tutaj bowiem jedna zasada - pożerać lub zostać pożartym - tak to przynajmniej wygląda pod mikroskopem.
 
  
 
 
  
Fabryka ziemi
 Do tej "czarnej pracy" ziemne zwierzątka wydają się wprost stworzone. Aby "prace ziemne" przebiegały bez żadnych zakłóceń, "fabryka" musi być odpowiednio zorganizowana. Robaki, stonogi, roztocza, bakterie, grzyby, algi i wiele innych organizmów bierze udział w procesie mineralizacji.
Kompostownik powinien znajdować się możliwie blisko domu, w miejscu łatwo dostępnym nawet w czasie niepogody. 
Zasadniczo nie roztacza nieprzyjemnych zapachów, jednak profilaktycznie należy dobrze mieszać dokładane odpady.
Żyjące w nim mikroorganizmy potrzebują do życia wilgoci. Dlatego pokrywa silosu powinna pozostać uchylona lub być odkrywana podczas deszczu. 
  
  
Produkt końcowy
 Dojrzały, przerobiony kompost po około roku ma  brunatną  barwę i wydziela przyjemny zapach zbliżony do leśnej próchnicy. Kompost rozprowadzamy  w  ogrodzie na  powierzchni  gleby  i  mieszamy go z 10-centymetrową warstwą ziemi lub rozprowadzamy go cienką warstwą po trawniku. Kompostem nigdy nie przenawozimy gleby – każda jego dawka jest dobrodziejstwem dla jej żyzności. 
  
 
 
  Taka ekologiczna gospodarka bioodpadami  to  zdrowy  ogród  -  a więc  zdrowe  warzywa,  owoce  i piękne trawniki. 
  
Przeczytaj również:
  
Co ma rozdrabniacz do... wiatraka w Londerzeel (Belgia) ?
  
NOWE ŻYCIE I ENERGIA Z KOMPOSTU: METODA JEAN PAIN
 
  
  | 
         
       
     |